kisképernyő vs nagyvászon

6 dolog, amit nem tudtál a vikingekről

2015. szeptember 05. - the watchman

clivestanden-4100.jpg

Minden kamu, amit eddig az ismeretterjesztő műsorokból tudni lehetett a Vikingekről. Egyedül a Viasaton futó sorozat ábrázolja hitelesen a barbárnak titulált népet, így összeszedtük az eddigi tévhiteket, amik az északi népről terjedtek.

Soha a büdös életben nem hordtak agancsokkal díszített sisakokat

De tényleg. A kutatások szerint, ha a Vikingek egyáltalán hordtak is sisakot, akkor azok teljesen mentesek voltak bármilyen szarvaktól vagy agancsoktól. Ezek az ábrázolások a 19. századi festőktől eredeznek, akik meg az északi népek leírásait a görög és római krónikákból vették. Nem túl hiteles infók, na. Az persze igaz, hogy a vikingeket megelőző időkben is volt, hogy a német papok és szarvakkal díszített sisakot viseltek, de csak adott ceremóniák alatt. Azok meg nem összekeverendők harcmezőkkel, a német papok meg a viking harcosokkal.

Tovább

„Fantasztikus dolog baltát ragadva életre-halálra küzdeni” - interjú a Flokit alakító Gustaf Skarsgårddal

2015. szeptember 04. - the watchman

vik_gustaf-high_059.jpg

Hogyan kezeli Floki a 2. évad óta az életében bekövetkezett változásokat?

A 2. évad végén Floki apa lesz, valamint belekeveredett a Horik király megbuktatására szőtt összeesküvésbe is, melyben kihasználják a gonoszságára való hajlamát, amire egyébként alapjáraton is képes. Szóval ezek után, szembe nézve az apaság kihívásaival, úgy gondolom, hogy kicsit össze van zavarodva. Nem hiszem, hogy a boldog otthonlétet neki találták volna ki, legalábbis egyelőre nem. Nem igazán találja helyét ebben a közegben, szóval a nézők számára nyugtalannak fog tűnni az új évadban. Alig várja már, hogy ismét portyákra indulhasson, hogy kiszabaduljon a nagyvilágba és kiélhesse őrültségeit.

Mivel küszköd érzelmileg?

Kétágú önképe van: vagy lenyűgözőnek és tökéletesnek hiszi magát, vagy abszolút hasznavehetetlennek. Mindig e kettő közt őrlődik. Zseniális ember, s mint általában a zsenik, teljesen egocentrikus. Mindig minden róla szól. Még akkor is, amikor azt említi, hogy így vagy úgy az istenekért, az is csak arról szól, hogy önmagát kiélhesse.

Tovább

Joker lenne a hős fehér lovon?

2015. szeptember 03. - the watchman

the-joker-dark-knight-rises-location.jpg

Egy egész érdekes elmélet kelt önálló életre a minap. Christopher Nolan Batman-trilógiájának középső részét egy lelkes rajongó annyira kivesézte, hogy rájött, nem is a bőregér az a hős, akit Gothem megérdemel, hanem Joker. Jó, ez elsőre egy egetverő fazsságnak hangzik, pedig ha jobban belegondolunk, akkor kettejük közül tényleg Batman a csőlátó csendőr, aki titokban akciózik éjjelente.

A KÁOSZ ÜGYNÖKE

 

Vallja magáról Joker, de a pánikkeltő intézkedései tudatos tervezést előztek meg, amelyeknek meg is volt a maguk pontos kifutási mechanizmusa. Amíg nem lépett közbe Batman, addig minden rendben volt, szépen intézte a maga kis dolgait, hogy átvehesse az irányítást. Ahogy maga is mondta őt nem érdekli a pénz... Ja, hogy akkor minek rabolt ki egy bankot a film első jelenetében? Hpgy aztán felgyújthassa azt a kisebb hegynyi pénzt, elvéve ezzel az egyszeri gengszterek motivációját, amivel így becsicskítja az egész gothami maffiát.

MINDENNAPI JÓ CSELEKEDETEK

 

Kezdjük a bankrablással. Azt mondhatnánk rá, hogy elvette szegény adózók pénzét, pedig rohadtul nem. Az a bank a maffia által üzemeltetett bank volt, így csak a szenya rossz fiúkat fosztotta meg nem kevés uzyonnapénztől. Plusz a rablás közben sorra ölték egymást a maszkos rablók, végül csak Joker maradt. Itt is a negatív alakokat tizedelte, hogy megtisztítsa Gotham utcáit. Ugyanígy a megmérgezett bíró és a két másik tag is azért került fel a halállistára, mert velejéig korruptak voltak.

dark_wideweb_470x278_0.jpg

KÉTARC HARVEY

 

Harvey Dent transzformációját is meg lehet magyarázni. Dent nőjét azért kellett megölni, hogy felnyissa a szemét, hogy tényleg ő az egyetlen becsületesen játszó pali az ügyészek és a rendőrök közt. Az, hogy történetesen leégett a fél arca, az már csak grátisz.

Az elmélet kitalálója azt már nem részletezi, hogy a nagy fináléban miért kellett volna a civilekkel és rabokkal teli hajókat egymásnak uszítani, pedig erre is van logikus magyarázat, ha a "joker, mint jófiú" vonalon maradunk. Az egész egy nagy blöff volt. Éjfélkor mind a két hajó felrobbant volna, de erről szó sem volt. Joker úgy tervezte, hogy addig csak felrobbantja egyik a másikat, de az emberség diadalmaskodott, blablabla. A külső szemlélők és Batman számára is itt csúcsosodott ki az ő gonoszsága, ezért kellett Batmannek eltennie láb alól. Joker hosszútávú célja az ultimate lovag, a legyőzhetetlen, a rettenthetetlen hős piedesztálra emelése volt, hogy a civilek istenítsék, a bűnözők meg féljék Batmant. Jó terv, de Batman túltolja az önzetlenséget és az árnyékban marad, míg Harvey Dentet kitolja a rivaldafénybe.

Ideje volt már: az Apple is elkezd durván tartalomszolgáltatni

2015. szeptember 03. - the watchman

De az is lehet, hogy nem. Szeptember 9-én lesz a nagy bejelentés, amiről már röpködnek a pletyik. Az új iPhone még újabb lesz, a régi kütyük kapnak egy kis ráncfelvarrást, demózzák az új oprendszereket éééés végre frissítik az eddig lelenc gyerekként kezelt Apple TV-t, aminek akár még mozgásérzékelős távirányítója is lehet, de most nem ez a lényeg, hanem az, hogy a prémium tech cuccokat szállító cég a tartalomgyártásba és -szolgáltatásba is beleállhat.

unknown.png

A Netflix, a Hulu, az Amazon, a PlayStation mellé az Apple is megérkezhet, mint nagy streaming szolgáltató. Egyelőre csak pletykákból meríthetünk, de annyira komoly a szándék, hogy erre a piacra is betörjenek, hogy amikor a BBC kiköpte magából a Top Geart, akkor az Apple is beállt a sorba, hogy ajánlatot tegyen a műsorvezetőknek. Elméletben minden egyszerű, de az Apple TV streaming szolgáltatásának megkezdéséhez egy új divíziót kell keríteni. A realitás talaján mozogva, még mielőtt azt is felhoznám, hogy a divízió vezető posztjára, a programing atyaúristenének David Finchert akarják megtenni, inkább várjuk ki ezt a pár napot és malmozzunk magunkba és rágódjunk szépen csendben ezen a kérdésen, hogy szükséges-e ez egyáltalán? Biztos rengeteg forgatókönyv porosodik Hollywoodban, de talán nem véletlenün nem lett azokból semmi se. De ha pénz van, akkor minden van. Az Apple meg nem egy filléres cég, szóval valahol lehet drukkolni a dolognak, de tőlem távol álljon a hurráoptimizmus ebben az esetben.

Még mindig csak egy fröccsöntött fos az Ezek megőrültek!

2015. szeptember 01. - the watchman

11923230_893048114063575_531341121270458449_n.jpg

Előítéletek nélkül leülni a tévé elé egyszerűen lehetetlen. Pláne abban az esetben, ha azember - viszonylag - kényszerből teszi, hogy megnézze történt bármi érdemi változás egy olyan több éve hibernált műsorral, amit a csatorna amúgy a legsikeresebb műsorának titulált anno. Nekem akkor se tetszett. Ez a nemtetszés a műsor és a csatorna közti kettős viszony miatt van. Ha annyira faszán sikeres volt nézettségben, kritikákban, kommunikációban, mindenben, akkor miért nem forgatták le hamarabb a második évadot?

Tovább

Őrület! Mégsem halott a Trónok harca egyik szereplője!

2015. augusztus 31. - the watchman

105710275_george_291042c.jpg

Ebbe a címbe szaladtam bele az RSS feedgyűjtőm tengerében, rá is kattintottam, mint az alőször internetező nagyim az ingyenes csípőprotézist kínáló hirdetésekre, aztán kiderült, hogy egyrészt a kedves cikkíró szopatott meg, másrészt George R.R. Martin sem mondott semmi újat.

Annyi a sztori, hogy George megint mással foglalkozott, mint a nyomorult könyvének a megírásával és rajongók kérdéseire válaszolgatott. Az egyik így szólt: Stannis tényleg halott? A válasz pedig ennyi: a könyvben minden kétséget kizáróan nem az. Na, hát így. 

süti beállítások módosítása