kisképernyő vs nagyvászon

Elég legyen az Aranyélet simogatásából!

2016. december 19. - Chat Géza

Mi a szar volt ez az évad?

 

Kezdjük ott, hogy az Aranyélet még nem egy nézhetetlen foshalom, de már vannak olyan betegségei, amik miatt igen hamar lesüllyedhet a Jóban Rosszban szintjére. (Jó, túlzok, de ez már lejtmenet.)

kepernyofoto_2016-12-19_13_16_09.png

Az HBO sorozata olyan magas, aranyba öntött táltos paripáról nézett le a többi, szutyok sorozatra, hogy onnan már tényleg csak arccal a kulába baszódni lehetett. És már lassított felvételen meg is kezdte a landolást.

Szép, jó, de kicsit döcög

Már az első rész első jelenetei között felhúzott az, amikor megszólalt a Quimbytől az "otthontalanság otthona", amikor a Miklósi família épp költözködött. Miért kellett ezt? És ez még számtalanszor előfordult. Az nem zavart, hogy az R-Go-t miként vezették át. Az profi volt. De Hollós Endre temetésekor izomból beröffentett Mennyország Touristra nincs mentség. Én egy filmet, sorozatot, de még egy lófasz klipet se rendeztem, de azért az ilyen undorító szájbarágást biztos nem engedném egy ennyire presztízs-sorozatban. Még ha halkan duruzsolt volna, akkor azt mondom, hogy jó, legyen, bassza meg, de így, csutkára tolt hangerővel rosszabb volt, mint az Álom.netben felcsendülő zenei betétek bármelyike, pedig az aztán minden szempontból kurva szar.

kepernyofoto_2016-12-19_13_14_50.png

Az ilyen apróságok is elég idegesítőek voltak. És akkor ott volt még az, hogy nem lehetett tudni, hogy egyes részek vagy jelenetek között mennyi idő telt el. Komolyan, valaki mondja meg, hogy Márk mennyi idő alatt futtatta fel annyira azt az egyetemistákra optimalizált Nemzeti ital- és cigibolt appot, hogy még a kispesti dzsipók is kiszúrták és egyből konkurencia lett számukra? A végén hangzott el egy olyan, hogy pár hete temették el Hollóst. Endre bá elvermelése és Mira 18. szülinapja között eltelt pár hétben Miklósi Attikám és Gáll Feri meg is csinálta azt az állami balhét, sőt, át is adtak egy utat vagy mit. Hát mikor készült el itt bármi is pár hét alatt??? 

Az egyetlen ember, akinek határozott elképzelései vannak a saját jövőjéről, és ennek megfelelően is cselekszik, az Márk. Idegesítő, egomán, gyökér egy jelleme van, de nem csapong, mindig a karakterének megfelelően cselekszik. Ezzel szemben Janka egyszer szereti Endrét, aztán amint elfogy a pénz, már menekülne is, Attikámnak is megmondja, hogy basszon egyedül, majd miután megszerezte magának a pénzt, a házat a mindent és Attikám hősiesen megmentette mégis lefekszik vele. (Itt a puszta haszonleső, aranyásó "én" nem tényező. Mert ennél ezek szerint jóval bipolárisabb nő.) Nyilván nem szerelemből, de akkor minek vannak együtt? Minek fenntartani a semennyire sem létező családi idillt?

kepernyofoto_2016-12-19_13_14_36.png

Ezt az életben sem értem. Vannak férfiak, nők, akik többszöri megaláztatás után sem tudnak elszakadni a másiktól. Szóval ennek még értem is a lélektani vonzatát, de Mira motivációi teljesen kuszák, illetve nincsenek is. Most miért is akar kibaszni az apjával? Oké, a családja rendre szétbarmolta az életét, de a sok szaron átrágva magukat nem volt már elég? Tényleg az lesz a vége, hogy Mira kivételével mindenki sittre megy a 3. évad befejeztével? Az, hogy játékokkal modellezték lá ezt a szervezetbűnözési, mindenkit mindenkivel összekötő pókhálót, hát azon behánytam. Még egy Panda bás hasonlatot már nem bírtam volna. Az, hogy lefeküdt az ügyésszel, hát istenem. Kellettek a csöcsök, mi, HBO?

kepernyofoto_2016-12-19_13_16_37.png

Attila is minek ment vissza a családjához, amikor már elköszönt. Ha Attila tényleg el akart volna szakadni ettől a fertőtől, akkor fel se veszi a telefont, de bazmeg felvette, amikor a volt felesége hívta. 

A harmadik évadnak jóval grandiózusabbnak kell lennie ehhez képest. Legyen meg az a politikai szál, ami hűen reflektál olyan megtörtént esetekre, mint a helikopterezés és hasonlók. Megnéztem volna egy olyat is, amikor az államtitkárról kiderülő kényes dolgok miatt bezáratnak egy újságot. 

Nem éreztem túl magyarnak ezt az évadot. A retro részek is inkább feleslegesek voltak, mert nagyjából semennyivel sem mélyítették a karaktereket. Az meg, hogy csak belengettek, de nem varrtak el olyan dolgokat, mint Janka vetélése, az szimplán felháborító. Azt a - háttérben ugyan, de - konstans fenntartott feszültséget, hogy akkor most Endre vagy Attikám-e az apja Márknak nem volt semmilyen kifutása, az meg már-már vérlázító.

Remélem lesz 3. évad és rendesen, több önmarcangolással, vívódással és politikai játszmával befejezik ezt a sztorit.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://watchmen.blog.hu/api/trackback/id/tr512057503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása