kisképernyő vs nagyvászon

6 dolog, amit nem tudtál a vikingekről

2015. szeptember 05. - the watchman

clivestanden-4100.jpg

Minden kamu, amit eddig az ismeretterjesztő műsorokból tudni lehetett a Vikingekről. Egyedül a Viasaton futó sorozat ábrázolja hitelesen a barbárnak titulált népet, így összeszedtük az eddigi tévhiteket, amik az északi népről terjedtek.

Soha a büdös életben nem hordtak agancsokkal díszített sisakokat

De tényleg. A kutatások szerint, ha a Vikingek egyáltalán hordtak is sisakot, akkor azok teljesen mentesek voltak bármilyen szarvaktól vagy agancsoktól. Ezek az ábrázolások a 19. századi festőktől eredeznek, akik meg az északi népek leírásait a görög és római krónikákból vették. Nem túl hiteles infók, na. Az persze igaz, hogy a vikingeket megelőző időkben is volt, hogy a német papok és szarvakkal díszített sisakot viseltek, de csak adott ceremóniák alatt. Azok meg nem összekeverendők harcmezőkkel, a német papok meg a viking harcosokkal.

Ügyeltek a tisztaságra

Azt hinné az ember, hogy a viking egy büdös, koszos, barbár népség, pedig nem. Hetente minimum egyszer megfürödtek, ami messze meghaladja az akkori európai átlag tisztálkodási kvótát. Sőt, a természetes, forró forrásokat is előszeretettel látogatták.

Női egyenjogúság rulez

Bizony, a nőknek ugyanannyi joguk volt mindenhez, mint a férfiaknak. Ha egy nő nem akart tovább házasságban élni, hát elvált. A férfiak, hiába voltak hegyomlás alkatúak tisztelték a nőket, ha egymás mellett harcoltak, ha otthon várta őket a gyerekekkel, mindenhogy, hisz a férfi és a nő egy párt alkot. Persze kábé 12 éves korukig otthon kellett maradniuk a háztartást vinni, amíg férjük portyázott, de akkoriban ez maga volt az önfeledt szabadság.

vik_kathryn-high_184.jpg

Vikingnek lenni = kapálni, földet művelni, állatokat gondozni

Hát igen. A vikingek élete nem soha véget nem érő vérfürdőzésből állt, hanem leginkább a kis portájuk gondozásából. Voltak portyák, harcok,csaták, rabszolgakereskedés is, de zömében otthon adták a földművelést. A Vikingek sorozat főszereplője, Ragnar is egy mezei parasztból lett az aki.

A vikingek... - várd ki - síeltek

Erről még egy vágókép, egy kósza snitt sem  volt a Vikingek című sorozatban, de tény, hogy síeltek az északi vademberek. A skandináv lépek már legalább 6000 éve felftalálták a síleés egy primitív formáját, de lehet, hogy az orosz tereületeken élők még korábban, mindegy, de a vikingek ezt már igazi feltöltődésként, hobbiként, már-már sportként űzték. Sőt! A síleésnek külön istene is lett, ő Ullr.

Hajának szőkesége...

A vikingeket előszeretettel, de leginkább túltolt sztereotípiával leginkább hosszú szőke loboncokkal ábrázolják. Mert ez így is volt. De ez nem pusztán a genetikának köszönhető. A férfiak kicsit rámentek erre a témára és keményen tolták a beaty perceket, hogy barna hajuk és szakálluk szép világos színű legyen. Lúgos szappannal mosakodtak, hogy elérjék a kívánt színt.

Az utóbbi két infót leszámítva mindegyiket hűen adja át a Vikingek című sorozat (premier 08.05-én 21:00-kor a Viasat 6-on), ami ugyan egy kicsit elüt Ragnar Lothbrok valós történelmi cselekedeteitől, de még így is több arany igazságot tartalmaz az északi népekről, mint a Száray tankönyvek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://watchmen.blog.hu/api/trackback/id/tr247760016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása