kisképernyő vs nagyvászon

A 7 legbrutálisabb sorozatgyilkos a tévében

2015. augusztus 27. - the watchman

Bezzeg régen nem kellett egész évadokon átívelő szálakra figyelni. Bőven elég volt a Simlis és Szende napi ügye, vagy az, hogy Tom Selleck szerelempázsitig kigombolt hawaii ingben üldözi a bűnt a piros Ferrarijával, baseball sapkában és bajuszban. A Baywatchban is elég volt az aktuális részben épp megfulladni akaró emberre - na meg a lassított felvételben löbögő kannákra - fókuszálni. Most meg komplex történetvezetés és karakterépítés kell. HÁLISTENNEK! Ha nincs Dexter, akkor ma nincs se True Detective, se Hajsza. Így összeszedtük a tévében parádézó legbrutálisabb sorozatgyilkosokat.

Dexter

 930343-dexter.jpg

Kezdjük az alapokkal. A sorozatgyilkos, aki amúgy vérnyomelemző, így a rendőrségi aktákkal úgy játszik, mint kiscica a gombolyaggal. Az ő kettős személyisége az, ami megalapozta ezt a szerethető sorozatgyilkosos kultuszt. Civilben családapa, egy rém idegesítő barátnő, majd később feleséggel és annak két, majd saját, harmadik gyerekével. Narrálja felénk a gondolatait, így tudjuk, hogy mekkora egy labilis, érzéketlen pöcs. És ez a kontraszt még valahol kínos és vicces is tud lenni, mint egy jó Adam Sandler-film. Éjszaka meg profi gyilkos, aki csakis gyilkosokat, erőszaktevőket, dílereket öl. Mindezt egy gyermekkori trauma miatt, amit újabb és újabb magánéleti borzalmakkal sikerül megfejelni. Most spoilerezhetnénk is akár, de nem fogunk. Dexter fétise, hogy áldozataitól egy csepp vért bespájzol.

Red John

red-john-end-mentalist-season-6.jpg

A Mentalista nemezise egy szimpla elmebeteg állatnak indult figura, aki csak azért ölte meg főhősünk kis családját, mert az egy senkinek csúfolta a délutáni beszélgetős műsorban. Aztán persze Patrick Jane teljesen a megszállotja lesz. Meg akarja találni és meg akarja ölni az embert, aki áldozatai vérével egy mosolygós arcot pingál a tett helyszínére.

A Gyilkos elmékből bármelyik aktuális gyilkos

Felesleges ezt ragozni, hisz ez a sorozat konkrétan a sorozatgyilkosokra specializálódott szakemberekről szól. Ha nagyon kell, akkor a zakkant preparálós faszit ide sorolhatjuk, aki áldozatai szemét kitömött állatok szemüregébe pakolta át. Na, az elég beteg volt.

A sárga király

true-detective-lawnmower-man_png.jpeg

Rituális keretek között, groteszk maszkokban gyerekeket molesztálni olyan dolog, ami miatt még a mélyfilozófiát is reggeli műzliként bepusziló Rust Colhe (Matthew McConaughey) nyomozót is megroppantja agyilag és lelkileg. A True Detective hosszú éveken átívelő dupla nyomozása végül leleplezi Carcosa urát, aki egy szellemileg eléggé sérült, pszichopata Forrest Gump, aki a susnyásban őrzi az ágyhoz kötözött apja aszott hulláját. Például.

Hannibal

hannibal_nbc_130301.jpg

- Az vagy, amit megeszel.

- Tényleg? Pedig nem rémlik, hogy megettem volna egy királyt.

Távol álljon a rossz szóvicc Dr. Lectertől, mint a leárazott pulykamell párizsi, de a fenti poén nagyon is leírja az ő jellemét. Lezser eleganciával, profin öl, és sebészi pontossággal főz, hisz egy igazi gourmet mindenre figyel, de leginkább az alapanyagokra. És igaz, hogy bárkinek lehet jó hentese, de a legjobb, ha Te vagy maga a hentes. Azon túlmenően, hogy  Hannibal előszeretettel és gondos odafigyeléssel főzi, füstöli, pácolja áldozatainak egyes részeit, még a vacsorára invitált vendégeit is ezzekel az emberhúsokkal tömi. Ráadásként, Dr. Lecter nem tekint magára kannibálként, mert amit csinál az szimpla táplálkozás.

Joe Carroll 

the-following-reasons-16x9-1.jpg

A The Following gonosza egy igazi megszállott pszichopata, aki az irodalom magasztosságában, Edgar Allan Poe írásaiban találta meg a közölni akarás egy olyan faját, amihez szexi lányokat kell megölnie. Az is elég lenne, ha mindezt egyedül csinálná, de külön kis szekta is verbuválódott köré, amelynek tagjai bármit megtesznek érte, neki, így Carroll nagypálás terroristaként mozog szabadon, mint a tévére küldött Káosz Brigád atyja, mint az Edward Norton alteregó nélküli Tyler Durden.

Paul Spector

the-fall1.jpg

A Hajsza perverz állata, akit leginkább Dexterhez lehet hasonlítani, de mág nála is betegebb. Míg Dexter csak levadászta áldozatait, aztán felkockázva az öbölbe dobta őket, addig Paul szabályosan a kiszemelt prédák agyára megy. Először csak betör hozzájuk és apró nyomokat hagy, hogy tudják, járt ott valaki. Márpedig a legrosszab hétköznapi rémálmok között van az, ha beleegyezés nélkül idegenek turkálnak az ember személyes cuccai között. Paul 30-as éveikben lévő, karrierista lányokat folytogat, majd vetkőztet pucérra és hagyja úgy őket a saját ágyukban. Egyelőre ennyit tudni, de lehet, hogy még ennél is durvább az egész, hisz emellett még főállásban pszichológusként hallgatja mások panaszcunamiját, a munka után meg otthon adja a legnagyobb kétgyerekes családapát, aki még az asszonnyal is hancúrozik. Ezért érthetetlen és félelmetes Paul Spector, mert látszatra nincs semmilyen indítéka, magyarázata tetteire, de majd Stella Gibson (Gillian Anderson) kinyomozza jól. Vagy nem.

Országos tévén még nem ment itthon, így most feltétlen érdemes az utóbbira, a Hajszára rákattanni. A tévésorozatos szakbarbárok is az egekig hozsannázzák, szóval… Hajsza vasárnaponként 21:00-kor a Paramount Channelen. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://watchmen.blog.hu/api/trackback/id/tr737737354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása