kisképernyő vs nagyvászon

Daredevil és Jessica Jones: drágább a leves, mint a hús

2015. december 30. - the watchman

jessica-jones-poster-reviews.jpg

A Netflix kezébe a tökénél ragadta meg a Marvel-univerzum tévére adaptálható történeteit, nem úgy, mint az ABC A SHIELD ügynökeivel, ami egy értékelhetetlen foshalmaz, ami csak a neve miatt és a még aktuális hype miatt eladható, de amúgy tipikusan 12 egy tucat sorozat. A Netflix lerántotta a földre a hősöket, sebezhetővé tette őket, emberi ellenfeleket pakolt oda nekik, aztán kész. Nem rossz, nem rossz, de azért a Daredevil sem annyira jó, hogy megérdemelje azt a szakmai hozsannázást, amit amúgy bőségesen megkapott. Na, meg a Jessica Jones sem egy kiforrott nőalakot reprezentál, mint ahogy az elvárható lenne tőle.

dared.jpg

Mindkét sorozat esetében a kezdeti érdeklődés, az első 5 részig fenntarható, amire aztán kellene valami plusz, ami meg egyik esetben sem érkezett meg. Megismertük a vak ügyvédet, lemeóztuk az alkoholista magánnyomozót, akinek az a különleges képessége, hogy a gebe testalkatához képest bivaly erős. Váó, mi? Daredevil esetében a sokat emlegetett Ben Affleckes borzalmat kellett megugrani, ami magasan sikerült. Ettől a túlértékeltségtől elvakultan persze nem is lehetett látni, hogy a történet egy helyben toporog, az ambíciók eltűntek, az ösztönös cselekedetek nem lettek eléggé kidomborítva, a folyamatos morális válság pedig már rohadt unalmassá vált. Jessica Jonesnak ezt az elvakult imádatot kellett megfejelnie. 

Jessica Jones nagy előnnyel indul, mivel nőről van szó, így nagyon nem lehet összevetni a pasicentrikus előddel. Így újra el lehetett sütni a már bevált fordulatokat. De ezen most tegyük is túl magunkat, mert sokkal nagyobb baj, hogy van egy szuperhős, aki nem használja az erejét. Bezzeg Kilgrave képességeiből rengeteget kapunk, amik jobban is mutatnak, mintha hegyomlás embereket dobálna keresztül egy betonfalon valami cingár csajszika, de akkor is, bassza meg, nincs meg a kontraszt. Van egy faszi, aki bárkire ráerőlteti az akaratát, és vannak a többiek, akik ezt elszenvedik. Kivéve Jessicát, aki immunis lett, mert eltört benne valami. 

- évődés

- időhúzásból előkapott indokolatlan melléksztorik

- szuperképesség, ami igazából nincs is

- szárnysegédek a létszám miatt

Eddig ebből főztek a Netflix szuperhősös sorozatai. Punisher aktív jelenlétével a Daredevil igazán felkeményedhet a második évadra, ha a készítők is bátrabban nyúlnak a témához, több ellenséget dobnak a vak igazságosztó elé és kevesebb jogi hülyeséggel terelik el a figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://watchmen.blog.hu/api/trackback/id/tr98211986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása