kisképernyő vs nagyvászon

Gyomorbavágó kiszámíthatatlanság

2015. augusztus 24. - the watchman

the_fall-gillian_anderson.jpg

Végre egy sorozat, amire nem lehet azt mondani, hogy olyan, mint a… A Hajsza első részét megnézve pedig eléggé ez a helyzet. Merem állítani, hogy a lassan építkező brit sorozatok leglassabbika, de közben egyáltalán nem altat, ami elég nagy szó, hisz az 57 perces első részben úgy sikerült végig fenntartani a feszültséget, a félelmet, az izgalmat, hogy közben nem hogy egy kiadós belezést, de még egy csepp vért sem láttunk. - felállva tapsolok -

A sorozat leírása egyszerű, mint egy tégla: van egy sorozatgyilkos és van az őt üldöző rendőrnő. Az már a Hajsza nettó negyedik percében kiderül, hogy nagyon nem csak ennyi van a dologban. Ad egy, Stella Gibsont (Gillian Anderson) azért hívják Belfastba, hogy átvilágítson egy nyomozást. Jó, belső ellenőrzés, nem nagy cucc, aztán kiderül, hogy az ügynek komoly politikai vonatkozása van, amit jó lenne tisztázni, mert Írországban a zöld harisnyás koboldokat, a whiskyt és a politikát veszik csak igazán komolyan. Külső szemlélőként Stella rájön, hogy az ügy, amit épp átvilágít, nem egy egyszeri gyilkosság, mert a három hónappal korábbi folytogatós eset is ugyanannak az embernek a műve lehet. Igen, ám a rendőrfőnök ível erre, pedig már ki is van mondva, hogy hol ment félre mind a két nyomozás: az áldozat és a gyilkos nem ismerték egymást. Ad kettő, Jamie Dornan karaktere egy szép angol szóval élve, egy igazi Sick Fuck. Egy kétgyerekes családapa, pszichológus/pszichiáter, aki 30-as éveik elején járó, középhosszú fekete hajú karrierista nőket öl halomra, majd a holttesteket tök meztelenül hagyja az áldozat saját lakásában.

the-fall1.jpg

Ez így egy kicsit azért hajaz a Dexterre, de közben meg mégsem. Jamie Dornan effektíve megint Mr. Grayt hozza a szürke ötven árnyalatából a maga fura szexuális aberráltságával, amihez most egy jó nagy adag pszichopata attitűd is beficcen. Az áldozat házában a saját ágyára kikészíteni egy szexi fehérneműt, a bugyiba pedig a tulajdon dildóját rejtve elég beteg elmére utal. Ezzel totál kikészíti áldozatát, hisz kevesebb rosszabb dolog van annál, mint amikor hót idegenek túrkálnak az ember cuccai között. A rendőrség se tud mit csinálni, a zárcsere a díjnyertes javaslat. Jamie Dornan meg otthon tutujgatja a gyerekeket és hál az asszonnyal, mintha amúgy nem lenne egy beteg állat.

És ez az, ami miatt nem lehet elmenni csak úgy a sorozat mellett, hogy nem tudni a gyilkos indítékát. Sőt, még gyilkolni sem láttuk. A Hajszához hasonló krimi/dráma műfajú brit sorozatokban az a jó, hogy minden szinten a realitás talaján mozognak, így, bár jelen pillanatban valami ír politikai színezete is van a legutóbbi gyilkosságnak, az egyszer fix, hogy Jamie Dornan által megformált karakter beteg agyát nem a háttérhatalmak mozgatják egy nagyobb összeesküvés-elmélet leleplezése érdekében. De akkor miért és mi alapján szedi áldozatait? Mikor fog hibázni? Mikor fog lebukni családja előtt? Milyen régóta csinálja ezt? A kislányának miért vannak rémálmai? És ez csak pár apró kérdés, ami így nyitva maradt az első rész végére, de sebaj, jöhet a következő.

Hajsza vasárnaponként 21:00-tól a Paramount Channel műsorán .

A bejegyzés trackback címe:

https://watchmen.blog.hu/api/trackback/id/tr577729660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása