kisképernyő vs nagyvászon

Főszereplő nélkül marad a The Walking Dead?

2018. május 30. - the watchman

Állítólag a 9. évadban is csak 6 epizódban fog szerepelni Andrew Lincoln.

 twd_1.jpg

Egyelőre még abszolút pletyka az egész névtelen források által megerősített sztori, de azért érdemes tökig beleállni. Itt van ez a csávó, aki az Igazából szerelem című filmben karton papírokra írt szöveggel vallott szerelmet, ugye. 2010 óta nem csinált semmit, csak ölte a zombikat. És mivel egy sorozat forgatása sokszor melósabb, mint egy hollywoodi film felvétele, pláne, ha te vagy a főszereplő, akkor elég fárasztó lehet, hogy minden évben azzal cseszed el az idődet, hogy művérrel meg műbéllel bekenve játszod az ideges tizedest, aki mindig talál egy jó kis közösséget, amit módszeresen legyalul a gecibe. Szóval, lehet, hogy Andrew Lincoln elfáradt a szerepben. És amúgy a karaktere is elég megviselt már, hisz nem nagyon lehet már hova tovább építeni őt.

Rick Grimes lett az unalmas, de kötelező elem. Pedig a The Walking Dead világának kitágításával kiderült, hogy nincs is rá szükség, hisz vannak nála izgalmasabb karakterek, de a régi showrunner nem merte meglépni, hogy kiírjon egy főszereplőt. Úgy néz ki, hogy az újnak van töke. 

the-walking-dead-episode-510-daryl-reedus-1200-c.jpg

Elkezdték Rickről levenni a fókuszt, látszódott, hogy Maggie fontosabb karakter lehet. Aztán most úgy néz ki, hogy ő se lesz már nagyon sokáig. Szóval marad az igazi nagy kedvenc, Daryl. Ha a zsíros hajú, nyílpuskás csávó lenne a főszereplő, ő kezdene el főnökösködni, lenne egy valahova tartó jellemfejlődése, akár gonosz lenne belőle, az máris sokkal érdekesebb lenne, mint a mostani világépítés. Szóval, szevasz Rick, add át a helyet Darylnek, aztán kezdjünk el megint egy kis csoportra fókuszálni, mint az első és második évadban, mert ez így annyira fos, hogy az évadzárót se néztem meg, csak a záró jelenetet.

Ez a Dexter nem akar megölni, feldarabolni és az óceánba dobni senkit

2018. május 25. - the watchman

safe.jpg

Michael C. Hall ugyan nem tűnt el teljesen a Dexter 2013-as botrány fos lezárása után, voltak kisebb szerepei, de egyértelműen ez az a műsor, aminek a főszereplőjeként, illetve executive producereként is visszatért.  Visszatért, de nem ő az, aki miatt egyáltalán érdemes belenézni a Netflix Safe című sorozatába. 

Nem egy nagyon egyedi sorozatról van szó. Adott egy zárt kis közösség - hűha -egy kerítéssel elzárt kis kertvárosi negyed, ahol elitista britek élnek. Egy nap az egyik kölök szülei elhúznak, így eszkalálódik egy kis bulika, ahol meghal valaki. Az első epizód végén kiderül, hogy főhősünk lánya nem veszi fel a telefont és nem is ért haza időre. Ez az alap felállás, majd szépen lassan csöpögnek az infók, jönnek a vallomások, a kamuzások, a rejtélyes múltra való rájövetel, a titkok kiszivárgása, fenyegetőzés, nyomozás és így tovább. 

Nekem a Broadchurch ugrott be elsőre, hogy ott volt az, hogy képesek voltak a készítők minden epizód végére valaki tök másik emberre terelni a gyanút. (Itt most az elített sorozat első és harmadik évadára gondolok leginkább, hisz a második kör egy totális kapufa volt.) A Safe-nél is ez volt, hogy minden epizód végén volt egy olyan cliffhanger, ami miatt azonnal meg kellett néznem a következő részt. Remekül berántott ez a módszer, engem megevett, mint a szart. 

Nem tűnik egy nagy eresztésnek az egész. Menet közben Michael C. Hall is elfelejti, hogy neki itt angol akcentussal kéne beszélnie, de jó a felépítése a sorozatnak. 8 rész az egész, nincs elnyújtva a dolog, így nincsenek felesleges üres járatok se. A karakterek sem kimondottan sablonosak, mert nem is rajtuk, hanem a sztorin van a hangsúly. De a végén a dupla csavar elég jó.

Hazudtam. Több mint jó. Elindul ez az egész halott ember a medencében és eltűnt lány sztori, aztán kiderül, hogy SPOILER!!! ez két külön eset. Megy az eltűnési szál és a gyilkossági szál, közben az egyik rendőr nagyon rászáll a főszereplő haverjára, akiről kiderül valami. A nyomozás bonyolódik, kiderül, hogy ki az áldozat, hogy az miként halt meg, aztán az állítólagos elkövetők is meglesznek, közben a medencében talált halott gyerek anyjáról kiderül, hogy viszonya volt egy diákjával és így tovább. Visszagondolva, ez egy nagyon komplex sztori. De mindegyik szál pont úgy van adagolva, hogy egy másik szálról kellően elterelve a figyelmet még nagyobbat tudjon ütni egy epizód végére bedobott kis csavar - ami persze egy újabb, vagy az adott részben nem is említett szálhoz kötődik. ZSENIÁLIS, na.

Látatlanul: Deadpool 2

2018. május 15. - the watchman

Hopp, nem is írtunk az első részről?! Nyilván az összes filmes szaklap, szakblog meg az öreganyám is kivesézte már, hogy mennyire űberfasza volt. Nekem mondjuk pont nem tetszett. Ha nagyon röviden kéne összefoglalnom az akkor élményt, akkor azt mondanám, hogy kínosan erőltetett poénok egy tök snassz bosszúfilmben. A főgonosz erőtlen, a mellékszereplők jellegtelenek, a főhős motivációja banális, a kikacsintások, popkult dolgok fikázása meg túl sok, túl direkt, túltolt volt. A Deadpool nagyon meg akarta mutatni, hogy mennyivel másabb képregényes szuperhősfilm, mint az eddig megszokottak. Ez sikerült, a rajongók imádták, a nézők rengetegszer megnézték a mozikban, de nekem nem jött be. Viszont a 2. Annak még csak az előzetesét láttam, de már az is sokkal jobb volt, mint azegész első rész.

Nem láttam, de biztos fasza

Nem, ez nem erről, a vaktába savazásról fog szólni. Szerintem a Deadpool 2 egy sokkal nézhetőbb film lehet, mint az 1 volt. Egyrészt itt már nem kell annyira bizonyítania. A sikerrecept már megvan, szóval nagy meglepetés nem lehet. Ami miatt biztos jobb ez, mint amaz volt, hogy egy komplexebb sztorival állunk szemben. Végre nem egy mezei bosszúsztori lesz ez. Jön a Kábel nevezetű csávó, aki valamiért meg akar ölni egy mutáns gyereket. Nyilván kiderülnek majd dolgok, lesznek pálfordulások, titkok, rejtélyek, akármik, amiktől máris nem egy olyan egybites, faék egyszerű történetet nézünk minimum 2 órán keresztül, amiben a főszereplő vissza akarja szerezni a nőjét. 

süti beállítások módosítása