kisképernyő vs nagyvászon

Borzalmas életünk lenne, ha habzó szájú vérkeresztények uralkodnának a világon

2017. május 04. - Chat Géza

elisabeth-moss-as-offred.jpg

Erre egy sci-fi regényből készült sorozat, A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale) a legjobb példa. A Hulu saját gyártású sorozatának előzeteséről is mindenki úgy írt, hogy ez lesz az a cucc, amitől a masszív sorozatbuzik két másodperc után eldurrannak. Ennyi előismerettel ültem le, hogy megnézzem az 1-2 perces beharangozó videót. Valahol a 17. másodperc környékén veszített el az egész sorozat. Az első három rész alapján megírt hozsannázó kritikákat is vastagon leszartam. "A nő azért van, hogy szüljön" című triggerelő cikkek nem húztak be, mert nem érdekelt egy masszív KDNP-s, hitgyülis maszlag sorozatverziója. Aztán úgy döntöttem, hogy miért is ne, nézzük meg.

12 évig jártam katolikus iskolába, minden reggel, az első óra elött, valamint az utolsó óra után imádkoztunk. Havonta egyszer volt egy kötelező vasárnapi mise, illetve egy reggeli mise még a 8-kor kezdődő tanítás elött. A folyosón nem lehetett a csajoddal (ha volt egyáltalán) kézen fogva sétálni, csókolózni meg pláne. Az extrém haj- és ruhaviselet tilos volt, igaz, nem volt kötelező egyenruha sem, csak iskolai ünnepségeken kellett kiöltözni. Az iskola papjának előre kellett köszönni, hogy "Dícsértessék a Jézus Krisztust!", mire ő azt mondta, "Mindörökké, Ámen!". 

Nekünk csak tanítottak a Bibliából, de nem vasalták be rajtunk minden egyes betűjét. Például böjt idején, húshagyó pénteken spenót vagy valami hal volt a menü menzán, a büféből aznapra ki volt tiltva minden sonkás melegszendvics, de nem verték ki a kezemből a tanárok a fasírtozottat, ha én azt hoztam otthonról tízóraira.

unnamed-2.jpg

A szolgálólány meséje egy olyan világban játszódik, ahol a Biblia minden egyes szavát halálosan komolyan veszik. De ebbe semmi romantikus hithűség nincs, ez elborult vallási fanatizmus, ami sokkal szörnyűbb, mint a történet másik felét képző sztori, hogy a Földön élő nők nagy százaléka meddő lett.

dims.jpeg

Kicsit olyan ez, mintha Az ember gyermeke folytatása lenne. Csakhogy a szülésre kényszerített szolgálólány története fele annyira sem izgalmas, mint a háttértörténet. Mert Isten nevében sok hülyeséget csináltak már az emberek a történelem során, keresztes hadjáratok, ugye, de az, hogy egy fegyveres erőkkel fenntartott vallási diktatúrát üzemeltessenek, ahol a gyermekÁLDÁSsal megáldott, kivételes helyzetben lévő nő csak cseléd, akit a ház ura gyermeknemzés céljából havonta egyszer magáévá KELL tennie, az még egy elképzelt világban is elég meredeknek hangzik. Pedig valami ilyesmi lenne, ha a Bibliát szó szerint kezdenénk értelmezni, és nem csak a történetek üzeneteit vennénk.

(A második részből már kiderül, hogy itt nem mezei kereszténységről van sző, ők A Hit Őrzői, és lerombolják a templomokat is. De mit sem változtat a dolgokon.)

A szolgálólány meséjét az HBO GO-n lehet bepróbálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://watchmen.blog.hu/api/trackback/id/tr5612473107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása