kisképernyő vs nagyvászon

Ford Fairlane a tévében dagadtoskodik

2016. június 24. - Chat Géza

A Showtime idén adta le a Dice című (vígjáték)sorozatot, aminek az az Andrew Dice Clay a cím és főszereplője, akit magyarként Nagy Feró Zseniális szinkronjának hála leginkább csak Ford Fairlane-ként ismerhetünk. A sorozat kőegyszerű, de nem is akarja megváltani a világot. Ezért is lett az első évad 6 rész. Ennyi elég is belőle. Pedig az igazat megvallva még jó is a sorozat, csak közben meg ott van az, hogy mégis ki a faszomat érdekli Andrew Dice Clay kibaszott fiktív élete?

dice-showtime-trailer.jpg

Dice 1989-ben volt a csúcson. Rohadt híres humorista volt Amerikában. Ő volt az első ember, aki 90-ben zsinórban két teltházas fellépést is tudott csinálni a Madison Square Gardenben. Még mindig turnézik. Régen is voltak és máig is folyamatosan vannak kisebb szerepei. Az HBO-s Törtetőkben is szerepelt, hogy egy példát mondjak. De kétségtelenül a Ford Fairlane kalandjai volt a csúcspont. Legalábbis annak volt szánva, mert kint marha nagyot zakózott. A kritikusok se szerették, a közönség se nagyon ment el megnézni. Magyarországon viszont nagyon bejött. Kultfilm lett. És ezt a titulust sokan Nagy Feró szinkronjának tudják be. Pedig nem kéne.

Andrew Dice Clay pont olyan figura, mint a Ford Fairlane kalandjaiban, csak épp nem rock'nroll detektív, hanem humorista. De ezt leszámítva ugyanúgy (tipikus brooklyni akcentussal) beszél, cigizik, trágárkodik, nagyképűsködik. Mivel világbajnok volt a magyar szinkron ezért a fordításnál nem kellett kiherélni az olyan mondatokat, mint

Zuzuval beszélgetni olyan, mint sajtreszelővel rejszolni.

Így már csak szinkronhangot kellett találni. Mégis ki más lett volna alkalmasabb erre a szerepre, mint A Nemzet Csótánya? Látjuk, amint Sörös Sándor vagy Kautzki Armand bemegy felmondani azt, hogy

Mi a vagina? Az egyetlen pisztolytáska, amiben elsülhet a fegyver.

Ugya, hogy nem.

Szóval innen nézve nem a szinkron miatt vol jó a film, hanem Dice karaktere miatt, amit nagyon faszán át is tudtak adni. Ezért nem furcsa angolul nézni a Showtime sorozatát, mert ugyan angolul van, de érzi az ember azt a megkopott 80-as évek végi tökösséget, ami a Ford Fairlane-ben is megvolt.

A csaj kérdezi: mi a különbség két tojás és három tojás között?

Mire én: Hát ez ez az, szivi. Mégis mi lenne a kibaszott a különbség?! Gyere és szopj le!

Részlet Andrew Dice Clay egyik stand-up műsorából.

A Dice pont arról szól, hogy Andrew fénykora még rég elmúlt. Sehol nincs már 1989, de ő még mindig a Világ királyának hiszi magát. Ebből a végtelen arcoskodásból és szexista dumákból építkezik a sorozat. Persze eléggé mértéktartóan bánnak ezzel két alapanyaggal. Tudja, érzi az ember, hogy ez fikció, Andrew Dice Clay nem így él, nem ez a nője, nem ez a háza, stb., de közben Dice 100%-ig önmagát adja. 

Nyilván senki sem fog belehalni, ha nem nézi meg ezt a 6 részes sorozatot, de aki megnézné, az kezdje egyből a második résszel, mert abban Andrew megtanítja Adrien Brody-t, hogy miként változhat Dice-szá.

A bejegyzés trackback címe:

https://watchmen.blog.hu/api/trackback/id/tr1008837482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása